Viral Kedai Roti Larang Tulis Ucapan Krismas Pada Kek Berikutan Sijil Halal, Ini Kenyataan JAKIM

Comments · 753 Views

Tular Kedai Roti Larang Tulis Ucapan Krismas Pada Kek Berikutan Sijil Halal, Ini Kenyataan JAKIM. Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) hari ini menjelaskan bahawa pemegang sijil halal tidak dihalang daripada menulis ucapan perayaan pada kek atau seumpamanya.

Jakim menasihatkan semua pemegang sijil halal supaya merujuk kepada Jakim jika ada sebarang kekeliruan berkenaan pensijilan halal di Malaysia dalam satu catatan di laman Facebooknya.

Tiada halangan bagi pemegang sijil halal

Sekali lagi kami ingin memaklumkan bahawa tidak ada halangan bagi pemegang Sijil Pengesahan Halal Malaysia (SPHM) untuk menulis apa-apa bentuk tulisan yang berkaitan dengan ucapan perayaan pada kek atau seumpamanya, katanya.

Ia mengulas mengenai memo dalaman daripada sebuah kedai kek tempatan yang didakwa melarang kakitangan daripada menulis selamat hari Krismas atau Xmas pada kek walaupun diminta oleh pelanggan.

Memo bertarikh 14 Disember 2023, dan didakwa ditandatangani oleh pengurus operasi kedai kek tersebut, yang tular di media sosial, menyatakan bahawa ini adalah kerana kedai kek tersebut memegang sijil halal dan tertakluk kepada peraturan dan perundangan Jakim.

Ia juga menasihatkan kakitangan supaya menggunakan kad ucapan seasons greetings sebagai hiasan atas kek.

Jakim juga berkata bahawa ia telah menangani perkara ini pada bulan November tahun ini dan pada hari Krismas pada tahun 2020.

Menurut laporan kenyataan dari JAKIM, Tiada halangan bagi premis perniagaan yang mempunyai Sijil Pengesahan Halal Malaysia untuk menerima permintaan pelanggan menulis sebarang ucapan perayaan pada tempahan kek atau seumpamanya.

Comments