TERKINI : Bantuan Lesen Percuma Seluruh Rakyat Malaysia Madani !!

Comments · 27 Views

Semua rakyat Malaysia diberi peluang untuk mendapatkan ujian memandu secara percuma. Bajet 2023 telah dilancarkan dengan tema Madani Malaysia yang mengandungi enam aspek penting iaitu Kelestarian, Kesejahteraan, Kesopanan, Hormat, Keyakinan, dan Kreativiti.

Dengan tema MADANI yang ditetapkan, pembangunan Bajet 2023 akan menjamin langkah yang lebih mampan dan komprehensif dengan fokus kepada keadilan sosial, serta berusaha untuk mereformasi pentadbiran dan tadbir urus yang baik.

Permohonan bantuan Lesen Percuma

Dalam Bajet 2023, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengumumkan bahawa semua rakyat Malaysia akan mendapat manfaat daripada ujian memandu percuma. Kerajaan juga bersetuju menanggung kos ujian memandu bagi pemegang lesen motosikal kelas B2, teksi, bas dan lesen e-hailing.

Bantuan ini disasarkan kepada rakyat khususnya golongan belia yang dianggap sebagai pemacu pertumbuhan ekonomi negara dalam sektor pengangkutan awam.

Jenis Lesen Yang Dilindungi

Menteri Kewangan Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim, mengumumkan bantuan lesen memandu percuma terhad kepada beberapa jenis ujian, iaitu:

  • Lesen motosikal kelas B2
  • lesen teksi
  • lesen bas
  • Lesen e-hailing

Dengan bantuan ini, kerajaan berharap dapat meningkatkan pertumbuhan ekonomi negara dengan menyediakan lesen memandu percuma dan mewujudkan peluang pekerjaan kepada golongan belia.

Syarat Permohonan

Menteri Pengangkutan telah mengumumkan bahawa permohonan dan syarat kelayakan untuk mendapatkan lesen memandu percuma masih belum diumumkan. Bagaimanapun, tambahnya dalam masa terdekat, kriteria kelayakan bantuan permit percuma dan prosedur permohonan akan diumumkan secara terperinci.

Untuk maklumat terkini cara memohon dan syarat kelayakan bantuan ujian memandu ini, pastikan anda mengikuti perkembangan terkini melalui media sosial dan laman web rasmi Kementerian Pengangkutan.

Kerajaan Malaysia semakin meluaskan pelbagai jenis bantuan yang memberi manfaat kepada rakyat dalam pelbagai sektor. Dalam usaha membangunkan negara secara mampan dan meningkatkan kesejahteraan rakyat, kerajaan telah melancarkan beberapa siri inisiatif bantuan yang dikenali sebagai Madani Malaysia.

Malaysia Madani ialah satu siri inisiatif kerajaan yang bertujuan untuk mencapai kemampanan dan kemakmuran dalam semua aspek kehidupan rakyat Malaysia. Rangkaian inisiatif ini termasuk pelbagai jenis bantuan, termasuk bantuan kewangan, bantuan pendidikan, bantuan perniagaan dan banyak lagi.

Salah satu bantuan yang memberi manfaat kepada rakyat ialah bantuan lesen memandu percuma. Bantuan ini diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, dalam Bajet 2023. Kerajaan bersetuju menanggung kos ujian memandu bagi pemegang lesen motosikal kelas B2, lesen teksi, bas dan e-hailing.

Comments